HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Így kezdődött

nincs megjegyzés

A HTML tulajdonképpen egy betűszó – a HyperText Markup Language (Hypertextes leíró nyelv) szavakból összeállítva.

Eredetileg Tim Berners-Lee, a svájci CERN munkatársa fejlesztette ki, tudományos munkák, leírások platformfüggetlen terjesztése céljából. Azóta az internet szabványos leírónyelvévé vált. Egyszerű felépítésén látszik, hogy tudósok műve, nem programozóké :-) Böngészőink többek között .htm, vagy .html kiterjesztéséről fogják felismerni.

Ma a HTML a W3C – World Wide Web Consortium ajánlásai alapján fejlődik, bár sajna, egyes böngészőfejlesztők megpróbálják néha saját igájukba hajtani. Ennek az a következménye, hogy az a lap, amit úgymond egy bizonyos böngészőre “optimalizálnak”, a más böngészővel nézve akár élvezhetetlenné is válhat.

Kérdés: Mikor htm, mikor html?
Válasz: Tulajdonképpen majdnem mindegy.

A lényegi különbség, hogy UNIX, illetve Linux alatt a fájlnév pont utáni része is fájlnévhez tartozik, nem ‘kiterjesztésnek’ nevezzük, mint DOS/Windo(w)s alatt. Az egyetlen megkötés, hogy a felhasználó könyvtárában (abban a könyvtárban, ahol közzéteszi közzétennivalóját) kell lennie egy – a szerver üzemeltetője által meghatározott nevű – általában index.html, vagy index.htm nevű fájlnak. Hogy a fájl neve mi legyen, azt a webszerver beállításai határozzák meg. Érdeklődj! Ezt a fájlelnevezést fogja keresni a webszerver, ha a böngésző a HTTP REQUEST kérésben elküld neki egy könyvtárnevet.

HTML oldalt több módon is létrehozhatunk. Mestereknek és fakíroknak (kezdőknek különösen) ajánlható valamely egyszerű szövegszerkesztő (Windows alatt akár a Notepad (jegyzettömb), Linux alatt mondjuk a joe, vagy a vi). Természetesen használhatóak a jobbnál jobb editorok is (Coffee Cup HTML, Netscape Composer, Adobe PageMill, vagy akár a Microsoft FrontPage :). Mint szó volt róla, az elkészült állománynak HTM, vagy HTML kiterjesztést kell adni. A kezdőknek azt javaslom, hogy kezdjék a Notepad – del. Így jobban átlátható, hogy “mitől megy a villamos”, és később, a profizmus útjára lépve, profi weblapszerkesztőt használva könnyebb lesz szükség esetén kézzel igazítani a kódon.

Az alapok:

Legelőször is mondjuk meg a böngészőnek, hogy most egy HTML oldallal van dolga:

<HTML>
</HTML>

Ami a <HTML> és </HTML> “tag” – ek (címkék) közt található, azt mind a W3C ajánlásai szerint próbálja a böngészőnk értelmezni. A második tag – ben található / jel azt jelzi a böngészőnek, hogy itt van vége a HTML oldalnak. Ez a jel általánosan jelenti egy tag hatókörzetének végét!

Minden HTML oldalnak tartalmaznia kell egy HEAD szekciót (a ritka kivételekről később esik szó):

<HEAD>
</HEAD>

Egyelőre egy dolgot fogunk itt szerepeltetni; az oldal címét:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Ez az oldal címe</TITLE>
</HEAD>
</HTML>

Most már csak az oldal lényege, a törzs van hátra. Ide fog kerülni minden, amit az oldalon szerepeltetni akarunk:

<HTML>
 <HEAD>
  <TITLE></TITLE>
 </HEAD>
 <BODY>
 </BODY>
</HTML>

Nos, ha ezt a kódot beírjuk egy szövegszerkesztőbe, és .htm, vagy .html kiterjesztéssel elmentjük, elmondhatjuk magunkról, hogy elkészítettük első weblapunkat. Igaz, hogy nem fog látszani rajta semmi, de akkor is egy igazi weblap! :)

Egészítsük ki az előző kódot; hogy ne az elcsépelt “Helló, világ” példát használjuk, legyen a lap tartalma: “Hello, Nap!”

<HTML>
 <HEAD>
  <TITLE>Első lapom</TITLE>
 </HEAD>
 <BODY>
  Hello, Nap!
 </BODY>
</HTML>

És most mentsük el. Ha a Notepad -et használjuk, ügyeljünk arra, hogy a mentés formátuma “minden fájl” legyen, így tudunk .htm* kiterjesztést adni lapunknak. Mentés után indítsuk el böngészőnket, Megnyitás menüjét használva keressük meg első lapunkat, majd nyissuk meg! Ha helyesen írtuk be a kódot, most a böngésző címsorában az szerepel, hogy Első lapom, a böngésző ablakában pedig ki van írva, hogy Hello, Nap!

Próbálgassuk! Gépeljünk be valami igazán érdekeset:

<BODY>
Valami igazán érdekes
</BODY>

Mostantól csak azokat a címkéket (tag) szerepeltetem, ahol valami változás történt. Minden változtatás után mentsük a dokumentumot, utána kattintsunk a böngésző “Frissítés” (Reload, vagy Refresh) gombjára!

Írta: htmlinfo

2009. 04 11 at 7:58 am

Kategória:

Megjegyzés hozzáfűzése