HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

A lap feltöltése

nincs megjegyzés

Miután sikerrel elkészítettük első lapunkat, előttünk a feladat: valamilyen módon azt mások számára is elérhetővé kell tenni. Windows (mint legelterjedtebb) operációs rendszert használva több lehetőség közül választhatunk. Fakíroknak és mazochistáknak, valamint angolul egy szót sem tudóknak ajánlom az oprendszer telepítésekor felkínált “Közzététel a Weben Varázsló”-t, amely kézenfogja gazdáját és lépésről lépésre végigvezeti a ‘bonyolult’ műveleten…

Azonban azoknak, akik szeretnék tudni, hogy mi is az, amit éppen számítógépük művel, jobban kézre eshet valamely olyan alkalmazás, amely segítségével kihasználhatjuk az internet FTP (File Transfer Protocol – Fájlátviteli protokoll)lehetőségeit. A következőkben két lehetséges ftp klienst mutatunk be, egy abszolút free, meg egy shareware programot.

WS_FTP95 LE

Nevében a LE kiegészítés a Limited Editionra (csökkentett képességű kiadás)utal, de csökkentett képessége is bőven elég fájlok fel-, illetve letöltésére. Készítője az IPSWITCH; ezzel az ingyenes kiadással próbálnak kedvet csinálni a fizetős példányoknak.

wsftp1Használata egyszerű, a kedvelt kéttáblás elrendezést használja. Baloldalt a helyi számítógép merevlemezének tartalma látható, jobboldalt a távoli gép könyvtára (a szerver beállításaitól függően könyvtárstruktúrája) található. Terjedelmünk nem teszi lehetővé a teljes, funkcionális ismertetést, ezért csak a fel- és letöltés folyamatára szorítkozunk. A feljebb látható screenshot mutatja a futás közbeni (csatlakozás előtti) kinézetet. Első teendőnk a kapcsolat beállítása: ehhez kattintsunk a bal felső sarokban található Connect feliratú gombra. Ekkor a következő képen látható párbeszédpanel jelenik meg.

wsftp2

A General fülön az általános (és legfontosabb) beállítások találhatók.

Sorjában:

  • Profile name – Szabadon választható név az FTP kapcsolat azonosításához;
  • Host name/Address – A távoli gép (szerver) IP címe, vagy az őt azonosító domain;
  • Host type – Itt adhatjuk meg az átvitel típusát (ASCII, Binary, vagy Automatic detect);
  • User ID – Felhasználói azonosító. Általában a szolgáltató.hu/tekönyvtárad címből a ‘tekönyvtárad’.
  • Password – A szolgáltatótól kapott jelszó. Itt teszem közkinccsé Peter Norton gyönyörű hasonlatát:

“A jó jelszó olyan, mint a fogkefe: naponta használjuk, gyakran cseréljük, és soha nem adjuk kölcsön senkinek!”

A Startup fülön a kezdőkönyvtárak állíthatók be.

Ha a beállításokkal végeztünk, kattintsunk az OK gombra. Jó esetben a Windows nekiáll kapcsolódni az internethez, hogy a WS_FTP végrehajthassa a kívánt kapcsolódási feladatot. Miután az internet kapcsolat létrejött, kezdődik a kapcsolódás az FTP szerverhez. Ennek állapotáról a programablak alsó részén levő státuszsorból kapunk tájékoztatást. A kapcsolódás létrejötte után megjelenik a jobb ablaktáblán a távoli könyvtár tartalma. Ekkor megkezdhető a fel-, vagy letöltés. A mozgatni kívánt fájlokat kattintással (a CTRL billentyű nyomvatartásával többet is kijelölhetünk) jelöljük ki, majd akár húzással (drag and drop), akár a két ablaktábla között található megfelelő irányba mutató nyílra kattintva megkezdhető a másolás. A fájlátvitel befejezése után a távoli könyvtár ablakában megjelenik a frissített fájllista.

WINDOWS (TOTAL) COMMANDER

A Windows Commander kezelését, azt hiszem, nem kell különösebben bemutatni. Elrendezésében, funkcionalitásában szinte a megszólalásig hasonlít Peter Norton nagyszerű fájlkezelőjére, a Norton Commanderre :). Minket most elsősorban FTP képességei érdekelnek.

wc451Az ablak tetején nyíllal jelzett FTP gombra kattintva megnyílik a Kapcsolódás FTP szerverhez ablak.

wc451_ftpItt az Új kapcsolat gombra kell kattintanunk, hogy beállíthassuk kapcsolatunk tulajdonságait:

wc451_ftp2

A párbeszédpanel kitöltése után kattintsunk az OK gombra. Ekkor az előzőekben írt módon elkezdődik a kapcsolatfelvétel, majd a kapcsolódás után a Windows Commander ugyanúgy használható fájlmásolásra, törlésre, stb, mintha azt a saját gépen tennénk.

FileZilla

Mivel nem csak Windows létezik, következzen egy Linuxos FTP kliens.

filezilla1A kapcsolat beállítása után csatlakozhatunk a kiszolgálóhoz. A bal ablaktáblában beállított könyvtár tartalmából válogathatunk, mit is szeretnénk feltölteni a kiszolgálóra. A kiszolgáló könyvtárstruktúrája a jobb felső ablaktáblában látszik, alatta a kijelölt könyvtár tartalma jelenik meg. Természetesen ez a program is képes a másoláson kívül egyéb műveletek végrehajtására: átnevezés, jogosultságok beállítása, stb.

Természetesen vannak más programok is a feltöltéshez (WinSCP, stb…), ki-ki a neki legkézreállóbbat választhatja ki. Néhány tárhelyszolgáltató csak a webes felületű feltöltést támogatja, ilyen esetben a böngészőablakban megjelenő utasításokat kell követni.

Írta: htmlinfo

2009. 06 30 at 5:35 pm

Kategória:

Megjegyzés hozzáfűzése