HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

A HTML5 abbr eleme

nincs megjegyzés

Az <abbr> elem nem újdonság a HTML5-ben, viselkedését sem változtatták meg. Ellenben a HTML5 specifikáció megszüntette az <acronym> elemet, amelyet gyakran használ(t)unk a HTML 4 alapú weblapokon. Ezután az <acronym> helyébe is az <abbr> lép.

A specifikáció szerint:

Az abbr elem rövidítést vagy betűszót jelez…

Elég egyértelmű, nem?

Hogyan használjuk?

Az <abbr> soron belüli elem, tehát valahogy így használhatjuk:

  1. <p>A <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> a legjobb dolog a weben.</p>

Mivel maga is soron belüli elem, az <abbr> elhelyezhető más soron belüli elemeken belül is:

  1. <p>A <a href="http://w3.org"><abbr title="World Wide Web Consortium">W3C</abbr></a> dolgozza ki a <abbr>HTML</abbr> különböző verzióit.</p>

Ne felejtsük el, hogy a rövidítések nem mindig egymás után következő nagybetűk, illetve mozaikszavak. A HTML5-ben az <abbr> használatos a valódi rövidítésekhez is:

  1. <p>Az abbr jelenthet mozaikszót, mint a <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> esetében, vagy rövidítést, mint az <abbr title="Incorporated">Inc.</abbr> esetében</p>

Az elemhez alkalmazható title attribútum egy tooltip szerű ablakot jelenít meg a felhasználó számára, ha az egérkurzor az elem fölé kerül:

A pontozott alsó szegély/aláhúzás a Firefoxban és az Operában alapértelmezetten megjelenik, de az IE8, a Safari, és a Chrome csak akkor jeleníti meg, ha felkérjük egy rövid CSS kóddal:

  1. <style>
  2. abbr {border-bottom: 1px dotted black;}
  3. </style>

Írta: htmlinfo

2010. 12 04 at 7:47 am

Kategória: Tippek

Címkék , , , ,

Megjegyzés hozzáfűzése