HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Bízzunk-e a felhőkben?

nincs megjegyzés

Rambo a kérdést Bízunk-e a felhőkben? módon tette fel, a PCWorld egy cikkéből levonható következtetéseket elemezve. Én inkább azt feszegetném, mennyire bízhatunk a cloud alapú szolgáltatásokban.

Tipikus Felhő-szolgáltatás a Google féle Dokumentumok, vagy a Microsoft Office Online. A felhasználó rendelkezik egy fiókkal, bejelentkezik az interneten keresztül bárhonnan, szerkeszti dokumentumait, elmenti, megosztja, kijelentkezik és hátradől. Kényelmes és takarékos megoldás: nem kell irodai szoftvercsomagra költeni (sem pénzt, sem időt), elegendő egy számítógép és egy böngésző.

A két nagyon kívül van még más alternatíva is, fizetősek és ingyenesek egyaránt. Ami mindegyikben közös, az “ülj le bárhol, csatlakozz, használd” filozófia. Bármelyik megoldást, szolgáltatást-szolgáltatót is választja a felhasználó, át kell gondolni néhány szempontot:

Ingyenebéd márpedig nincsen; a nem fizetős szolgáltatásoknak is valahol meg kell fizetni az árát. Ez az ár pedig az adatok biztonsága – és most nem a hozzáférésvédelemre gondolok. Míg egy díj ellenében hozzáférhető online irodai csomag, vagy tárhely felhasználói szerződésében szerepelnie kell a rendelkezésre állási és adatmentés-időszaki mutatóknak (ha nem szerepel, nem szabad szerződést kötni!), addig egy ingyenes szolgáltatás használatakor ezek az adatok legfeljebb tájékoztató jellegűek. Ha nem érem el a fiókomat, nincs miért reklamálni. Ha hardver-, vagy egyéb hiba miatt adatvesztés történik és nincs mentés, könnyes búcsút vehetek a Felhőben tárolt dokumentumaimtól.

A fenti eszmefuttatással nem szeretnék a fizetős szolgáltatások apostolává válni – amiből csak lehet, nyílt forráskódút használok -, ám szeretném felhívni a figyelmet, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem pótolható anyagokat nem feltétlenül érdemes a Felhő egyedüli megőrzésére bízni.

Írta: htmlinfo

2009. 10 26 at 9:34 pm

Kategória: Csak úgy...

Címkék , , ,

Megjegyzés hozzáfűzése